Hemma hos Winnie och hennes familj

Winnie som jag skrivit om tidigare år är en flicka som jag träffade och klickade med på ett obeskrivligt men bra sätt första året jag var här. Konstig känsla, men hon var speciell bland alla 100 tals barn på Temple Road School och det kändes som att vi hade ett speciellt band.

Detta har vi byggt upp under flera år nu och förra året var första gången jag var hemma hos dem på middag och fick träffa alla utom pappan då han var iväg och jobbade i Nairobi. Under året har vi haft kontakt ca. 1 gång i veckan och vi uppdaterar varandra om livet. Ibland skriver jag med mamman, ibland med pappan men oftast är det Winnie som lånar mammans telefon och skriver till mig, med ca 100 emojis 😀

Winnie fyller 10 år nu i mars och vi möttes första gången när hon var 6. Våran relation har verkligen utvecklats och hon är väldigt social och pratglad. Det känns som en lillasyster. Även resten av familjen är oerhört hjärtlig och varm och behandlar mig som en familjemedlem när jag är här, vilket kanske låter konstigt, men känns är en fantastisk känsla.

Igår hämtade Catherine mig kl 16 vid hotellet (som vit tjej ska man helst inte gå själv här på stan) och vi gick förbi en affär ( läs : litet stånd/kryp in) och hälsade på hennes kompisar och köpte med oss en frukt jag först inte kände igen, men tydligen var avokado. Den största avokadon jag sett, i storlek med en stor mango och den var väldigt god. Sen gick vi hem till dem. Evans (pappan) var hemma och hade precis strykt lite skjortor då han skulle iväg på jobb igen dagen efter. Då hade han lagt ut en handduk på deras lilla vardagsrums/matbord/alltiallo bord i rummet där man sitter. Eftersom vi knappt känner varandra hade vi mycket att prata om, var han kommer ifrån, vad han har gjort osv. Catherine satte direkt igång med att laga mat eftersom jag var gäst ville hon bjuda på mat. Evans berättade stolt att Catherine alltid lagar så god  mat . Och det kan jag bara hålla med om: jag fick någon form av risotto kan man säga: ris, morot, ärtor, spenat och arrowroots ( en kenyansk beta) med den gigantiska avokadon till som smakade fantastiskt. Jag måste tillägga att hade jag fått laga mat i deras kök så hade jag knappt kunnat koka riset om jag ska vara ärlig. Små byttor och ett litet gasolkök var de t enda som fanns och allt står på golvet, på ca 1 kvm. Sedan är kenyanska kvinnor otroligt rörliga för de står med helt raka knän och ryggar och lagar mat på golvet, vilket även Catherine gjorde ! Medan hon lagade mat kom hon in i ”vardagsrummet” lite då och då och vi kom in på hur hon och Evans träffades och hur deras liv hade varit tillsammans, vilket var roligt att höra om. Sedan var det såå fantastiskt att se hur kära och gulliga de var med varandra. Älskar när par kan visa ömhet och uppskattning mot varandra inför andra, så himla fint. Vi 3 pratade om allt mellan himmel och jord och lärde känns varandra. Helt underbara människor och föräldrar.

Eftersom man får ha med sig på bagage med KLM som vi flyger med hade jag med mig en resväska till Winnies familj som de fick igår. Vi packade upp den efter vi hade ätit och mamman och pappan provade sina kläder direkt som jag hade med mig och var oerhört glada 😀 ( Måste tillägga att medan vi åt så kom kom en av deras kycklingarna in i huset och katten åt samma mat som vi.. så roliga upplevelser och så annorlunda och svåra att beskriva) Sen hade jag med mig tvål som jag ställde in i deras dusch( se bild längre ned) , honung ( de älskar honung) och svenskt godis och choklad som vi åt senare när barnen kom hem. Barnen fick också klänningar, pennor och målarbok, pyssellåda, spel och min Ipad som jag gjort i ordning till med dem massor av spelappar, lärappar, svenska/ engelska app så de kan lära sig svenska och en väderapp så de kan se Nyeris och Stockholms väder bredvid varanadra.

Efter 1,5 timme så kom Merci och Winnie hem. Winnie hade frågat Evans dagen innan om han kunde ringa läraren och be om lov att hon får sluta tidigare eftersom jag skulle komma 🙂 ( de går i skolan 7-17 varje dag). Så himla fina och söta tjejer. Winnie lyser upp när jag är där och frågor och pratar om allt och inget. Trots att tjejerna aldrig hållit i en Ipad fattar de allt direkt. Så det var bara att lämna över.

I helgen ska vi fixa Icloud-adress till dem så de kan fortsätta ladda ned appar och skypa med mig sen när de har wifi 🙂

Efter ett tag var Catherine tvungen att gå tillbaka till sin affär då en kund ringde och ville handla. Vid 7 tiden följa mig Evan, Winnie och Merci hem.

 

Winnies familj:

Winnie 9 år , fyller 10 i mars. Merci 11 år, fyller 12 i november. Davis, storebror som går på secondary school ( form 3 av 4, så han har ett år kvar på gymnasiet) och han bor på skolan, så har inte träffat honom. Catherine , mamman, 38 år och jobbar i en egen liten nystartad affär som inte riktigt går runt än. Och Evans ( pappan) 42år, som jobbar med att driva ett hotell lite utanför Nairobi, han jobbar 3 av 4 veckor på plats och sedan 1 vecka i månaden hemifrån. Jag skulle säga att denna familj ungefär är medelklass här, de kämpar varje månad för att gå runt med ekonomin, men har råd att alla barn går i skolan, båda föräldrarna har ett jobb nu ( Catherine var arbetslös till juli 2016) och har råd med skoluniform, tak över huvudet osv. Och de har även en tv och de var på en liten semester till Nairobi ( där Evans jobbar ) på deras sommarlov. Detta boende som är medelklass här är svårt att beskriva i ord, men jag kan tippa på att hela boendet med lilla trädgården kanske är 20-25 kvm och där bor dem 4-5 personer ( beroende på om pappan och sonen är hemma), 4 hönor och en katt.  Här kommer lite bilder på boendet och familjen 🙂

 

 

Huset utifrån, man går in genom den blåa plåtdörren där det finns ett hänglås

 

 

Catherine utanför huset

 

Deras trädgård där toa, dusch , vatten och hönshuset finns

Duschen

 

God mat och gigantisk avokado

 

Tjejerna i soffan

 

 

Toan,  duschen  och längst in i hörnet är hönshuset

 

Vi försökte ta familjebild med självutlösare, haha

 

Underbara familj !

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *